U programu Radio Gradačca predstavljena vokalno – instrumentalna sekcija škole

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
2
+1
0
+1
0

Članovi horske i vokalno intrumetalne sekcije JU OŠ “Ivan Goran Kovačić” Gradačac su ovih dana učestvovali u programu Radio Gradačca kojom prilikom su predstavili rad i rezultate sekcija.

 

Kemal, Elina, Sabira, Arina i Semin (FOTO)

U prilogu vam dodnosimo dio teksta koji smo koristili tokom predstavljanja u radio emisiji:

SABIRA: Dragi naši slušaoci mi smo članovi muzičke sekcije Javne ustanove Osnovne škole Ivan Goran Kovačić u Gradačcu. 

ARINA: Danas ćemo vam kroz par informacija i veselih nota dočarati kako se odvijaju vannastavne aktivnosti i koji su rezultati muzičke sekcije koja u našoj školi broji najveći broj učenika.  

SABIRA: Muzička sekcija naše škole osnovana je veoma davno uvijek je bila prepoznatljiva po svojim rezultatima. Na našim časovima hora i orkestra se podstiče kreativnost u svim muzičkim aktivnostima.

SELMIN: Sadržaj muzičke sekcije zasniva se na proučavanju specifičnih muzičkih epoha (od muzike u prahistorijido muzike današnjice) uz osvrte na zanimljivosti iz života kompozitora. Značajno mjesto zauzima i tradicionalna BiH muzika, a hor naše škole izvodi i djela naših kompozitora zabavne muzike.

SABIRA: Muzička sekcija ima za cilj podršku promocije i afirmacije nadarenih učenika, naših pjevača solista, muzičara ali i drums sekcije.

Danas ću vam se predstaviti solo izvedbom kompozicije „Emina“ Alekse Šantića uz klavirsku pratnju našeg nastavnika Čobo Azura. (audio snimak)

SEMIN: Za rad i koordinaciju naše muzičke čarolije u našoj školi  zadužen je naš nastavnik – mentor Azur Čobo.

Sekcija se također bavi i problemima koji se javljaju nepoznavanjem muzičke kulture. Osim edukativnih aktivnosti, učenicima je omogućeno da se druže čime se razvija osjećaj pripadnosti i zajedništva, učenici se afirmišu, a poneki kroz rad sekcije pronalaze i životna opredjeljenja i usmjerenja.

SABIRA:  Muzička sekcija u našoj školi ne stvara talente već nastoji organizovati ambijent i druženje u kojem se talenti mogu realizovati kroz ispoljavanje i nadogradnju afiniteta za muzičku kreativnost te usmjeravanje ka sticanju znanja i umjeća.

Sekciju karakteriše i činjenica da budući da se radi o umjetnosti, učenici imaju pravo da biraju kompozicije koje će biti arranžirane i tako sami učestvuju u koordiniranju sekcije i orkestra što omogućava da se bave upravo onom muzikom koju vole.

SELMIN:  Muzička sekcija naše škole broji oko sedamdesetak stalnih članova.

Članovi vokalno – instrumentalna grupa škole i solistice Sabira i Arina predstavile su rad muzičke sekcije škole u jednoj od dječijih emisija naše Federalne televizije.

ARINA: Članovi sekcije redovno učestvuju na muzičkim manifestacijama koji se realizuju na nivou Grada Gradačac ali i Tuzlanskog kantona gdje postižu zapažene rezultate.

Instrumentalnoj i horskoj sekciji naše škole mogu pristupiti svi učenici koji vole muziku, ples, umjetnost, ali i dobru atmosferu, nastupe i televizijske emisije. Poslušajte i kako smo zvučali na zadnjoj priredbi povodom 60  godina postojanja naše škole.

ELINA MEHIĆ: Zovem se Elina Mehić , učenica sam šestog razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“. Član sam instrumentalne sekcije naše škole već drugu godinu, koliko dugo i sviram klavir u klasi mentora Čobo Azura.

Danas ću vam se predstaviti sa solo kompozicijom i instrumentalnom izvedbom „Valcer voljenom gradu“, kompozicijom koju je komponovao naš nastavnik uz pratnju orkestra harmonika.

KEMAL BIJELIĆ: Zovem se Kemal Bijelić i učenik sam … razreda OŠ “Ivan Goran Kovačić”. Član sam instrumentalne sekcije škole kao harmonikaš u klasi mentora Čobo Azura.

Do sada sam, zajedno sa mojim drugovima muzičarima učestvovao kao solista ali i član orkestra na brojnim nastupima, a jedan od najinteresantnijih mi je bio nastup na ONLINE PRIREDBI za vrijeme korone. Naša priredba je bila zamišljena kao jedna vesela dječija emsija u kojoj su svi učenici naše škole imali mogućnost pokazati šta najbolje znaju.

(Online priredbu možete pogledati na našem YouTube kanalu)

Danas ćemo se kratko predstaviti instrumentalnim izvođenjem melodija iz naše narodne tradicije, duetom harmonika kojim će vam se predstaviti i moj drug Tarik Kikić, koji takođe odlično svira harmoniku.

ARINA: NA KRAJU, OVOM PRILIKOM SE ŽELIMO ZAHVALITI SVIM ČLANOVIMA MUZIČKE SECIJE ŠKOLE, NAŠEM MENTORU I OSOBLJU RADIO GRADAČACA NA USTUPLJENOM TERMINU ZA PROMOCIJU SEKCIJE I REZULTATA RADA UČENIKA JU OŠ IVAN GORAN KOVAČIĆ.

 

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
2
+1
0
+1
0