TURISTIČKA RAZGLEDNICA GRADAČCA

Cilj projekta
Upoznavanje i aktivno uključivanje učenika u istraživanje turističkog potencijala Gradačca i šire okoline.

Očekivani rezultati
Učenici će biti upoznati sa slavnim ličnostima, vjerskim objektima, spomenicima, jezerima, Banjom Ilidžom, manifestacijama, historijom grada i šire okoline.

Realizacija aktivnosti
U sklopu projekta planirane su posjete glavnim turističkim lokacijama. Za ove aktivnosti odabrana su odjeljenja Id i IVd. Oni su posjetili Gradinu, tunele, sahat kulu, crkvu sv. Marka evanđeliste, oklopni voz, spomenik Ljiljan i jezero Haznu. 

Za istraživače su odabrani učenici VIIb razreda. Oni su posjetili spomenike u parku, trg, gradsku biblioteku, Gradinu, sahat kulu i muzej. Učenici su bili u pratnji turističkog vodiča, Saline Kondžić.

Učenici su podijeljeni u pet istraživačkih grupa, a materijal su prikupljali putem interneta ili u gradskoj biblioteci.

Nakon toga pripremali su se za kviz znanja na kojem su postigli izvanredne rezulate.

Jedan od niza realizovanih aktivnosti je i likovni konkurs raspisan 27.11.2017. godine. Učestvovao je veliki broj učenika. Najboljih šest radova je odštampano u vidu razglednica.

Evaluacija
Rezultati sa kviza znanja – od maksimalnih 56 učenici su osvojili 49 poena, odnosno 87.5 %.
Učenici Id su izrađivali prigodne slikovnice grada. Učenici IVd su pisali kraće sastave o oklopnom vozu i spomeniku Ljiljan i prikazivali ih crtežom. Učenici VIIb su pisali kraće sastave o tome šta su naučili kao istraživači projekta.

Na kraju
Projekat je uspješno realizovan, a učenici su se izjasnili vrlo pohvalno o projektnoj nastavi. Mnogi žele da se projekat i nastavi.

Prezentacija
Tim nastavnika zadužen za projektnu nastavu prezentirao je 25.12.2017. godine  lokalnoj zajednici Gradačca, koordinatorici iz Mreže interaktivnih otvorenih škola (MIOS), roditeljima, nastavnicima i učenicima projekat Turistička razglednica Gradačca.Medijski pokrovitelji prezentacije su bili Radio Gradačac i Radio BET. Gosti su nam bili predstavnici Općine Gradačac, koncesionar Turističkog kompleksa Gradina i Hazna, turistički vodič i naravno MIOS Tuzla. Prezentacija se sastojala od razgledanja izložbe, prezentacije svih koraka koje su nastavnici i učenici prošli u projektu, prikazivanja kratkog dokumentarnog filma i na kraju podjeli zahvalnica najzaslužnijim partnerima. Svi gosti su po završetku prezentacije dobili priliku da se obrate i iznesu svoje impresije o onome što su vidjeli, a potom i da uživaju u tradicionalnim jelima specifičnim za Gradačac. Za ambijent bosanske sobe koja odiše rahatlukom i širinom prostora u kojem se čovjek osjeća komotno, a povezana je sa turističkom razglednicom našeg grada,  pobrinule su se učiteljice Melika Hamidović i Valerija Kasumović.

Realizatori projekta: Adnan Kondžić, Elvira Ustavdić i Hazima Hećimović

NAŠA  PRIČA