SVJETSKI DAN ROMA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0

Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog 8. – 12. aprila 1971. godine u Londonu. U pitanju je jedan od najvažnijih datuma u historiji Roma. Na tom kongresu predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta usvojili su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika, ali i službenim prihvaćanjem naziva ‘Rom’, što na romskom jeziku znači čovjek.

Naša škola na različite načine obilježava ovaj dan  kao što su priredbe, razne  manifestacije kao i zidne novine. I danas smo na svečan način obilježili ovaj datum. Održana je prigodna priredba sa organizovanom podjelom nagrada po raspisanom konkursu na temu ,,Zašto mi je važna škola”. Pet učenika škole je dobilo zaslužene nagrade – knjige od našeg donatora NVO Save the Children.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”93” display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0” thumbnail_width=”240” thumbnail_height=”160” thumbnail_crop=”1” images_per_page=”90” number_of_columns=”0” ajax_pagination=”0” show_all_in_lightbox=”0” use_imagebrowser_effect=”0” show_slideshow_link=”1” slideshow_link_text=”[Pokaži Slajdshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500”]

 

 

 

 

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0