ŠTETNOST NARGILE

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0

U sklopu projekta kojeg provodi MIOS u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke TK koji nosi naziv ” Zloupotreba nargile među učenicima” učenici naše škole dali su svoj doprinos u realizaciji aktivnosti koje su predviđene ovim projektom. Učenici VIII a su bili uključeni u aktivnosti istraživanja o štetnosti nargile na zdravlje ljudi, zastupljenosti konzumiranja medu učenicima te u kojem obimu je nargila zastupljena u lokalnim uslužnim objektima.
Anketu, koju su sproveli učenice naše škole o zastupljenosti konzumacije nargile među učenicima jasno pokazuju da trebamo raditi na izgradnji svijesti među mladim ljudima o štetnosti ovog proizvoda po ljudsko zdravlje i posljedicama koje on ima.
Ministrica Nauke i obrazovanja TK Fahreta Brašnjić je u nedavnoj izjavi za medije kazala kako je važno da učenici na radionicama kroz interakcijski pristup učenju izgradnju svijest o njegovanju zdravih navika.

Rezultati ankete koju smo proveli u osmim razredima naše škole su pokazali da je 20,2% učenika osmih razreda nekada probalo ili konzumira nargilu. Nargila je zastupljena i među drugim razredima i učenicima. Mnogi učenici konzumiraju nargilu u slobodno vrijeme. Nargila u našem gradu je lako dostupna maloljetnicima. Učenici su potvrdili da konzumiraju nargilu zbog trenda i zbog društva. Previše je zastupljena među maloljetnicima i ne samo učenicima naše škole nego i ostalih škola u našem gradu a i šire. dianette pill reviews

 

Cilj ankete bio je da saznamo koliko učenika zapravo konzumira nargilu te da bi nađemo rješenje kako da im pomognemo i osvijestimo. Odlučili smo napraviti radionice u razredima, prezentirati i objasniti koliko je nargila zapravo štetna i koliko utiče na zdravlje. Uradili smo i afiše koje ćemo dijeliti učenicima kako bi bili informirani o negativnim posljedicama konzumacije nargile. Napravili smo i videe u kojima oobjašnjavamo šta je zapravo nargila i gdje smo pitali par naših učenika zbog čega je konzumiraju.
Nadamo se da ćemo uspjeti u onome što smo zamislili !

Učenici nositelji aktivnosti su:
Jahić Sumejja
Huseinbašić Iman
Hećimović Almasa
Smajlović Nejla
Halilović Ajla
Hajdari Mateo
Begović Albin
Sivić Zenahid
Vidović Nina
Delić Hajra i
Hasić Nadin

Koordinator projekta: Jasmina Biberkić

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0