SERVISNO UČENJE – UČENJE KROZ ANGAŽMAN

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0

Nakon uspješno završenog I modula edukacije ”Servisno učenje – učenje kroz angažman” u organizaciji MIOS Tuzla, naše kolegice, Senada Džekić i Hazima Hećimović, dobile su zadatak u praksi. A prva od zadatih aktivnosti je upravo predstavljanje Servisnog učenja kolektivu. Tim povodom je na današnjoj sjednici Nastavničkog vijeća predstavljeno Servisno učenje, i pozvani su svi prisutni nastavnici na sudjelovanje u daljim aktivnostima.

Servisno učenje ili učenje kroz angažman podrazumijeva izgradnju dječjih kompetencija da percipiraju i rješavaju probleme u zajednici prema mogućnostima i uzrastu. Naglasak je na učenju van učionice te povezivanje znanja koje djeca trebaju učiti u školi u svakodnevnim životom. Servisno učenje odlikuje snažna veza između sadržaja nastavnog plana i programa te servisa koje učenici mogu pružiti u zajednici odnosno balans učenja i servisa.

Servisi mogu biti iz različitih sfera: oblast kulture, ekologije, političkog obrazovanja, zdravlja, obrazovanja, socijalne usluge, itd.  Pored učenika i nastavnog osoblja nezaobilazni partneri za realizaciju aktivnosti su roditelji, različite formalne i neformalne grupe u zajednici, privatni biznisi.

 

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0