PRAVA I OBAVEZE UČENIKA U ŠKOLI

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
1
+1
0

RADIONICA ZA UČENIKE  REALIZOVANA  POVODOM 20. NOVEMBRA – DAN DJEČIJIH PRAVA

 NASTAVNI PREDMET: ČAS ODJELJENSKE ZAJEDNICE

NASTAVNA JEDINICA:  PRAVA I OBAVEZE UČENIKA U ŠKOLI

RAZRED: IV-b

UČITELJICA: AZIMA BIBERKIĆ

  • CILJ RADIONICE: Podizanje svijesti o značaju poznavanja prava učenika u školi, te prepoznavanje i poštovanje svojih i tuđih prava, osnaživanje djece za njihovu primjenu, uočavanje važnosti redovitig izvršavanja svojih obaveza kao osnovnog temelja za poštovanje prava svih ljudi.

Radionicu smo počeli psihološkom pripremom primjenom igrice: „Klupko“.

Prilikom bacanja klupka učenici su  govorili  npr.: Moja želja je…. Imam potrebu za….. Moje pravo je…… Učenik koji je dobio klupko trebao je da  odgovori na postavljeno pitanje.

U ovu igricu uključila sam što više učenika  i postavljala pitanja koja su mi dala povratnu informaciju koje su želje, potrebe i prava učenika.

Cilj igrice je bio i da pokažemo da isprepletene niti klupka simbolizuju snagu zajedništva svih učenika u odjeljenju.

Putem PTT prezentacije upoznala sam učenike sa osnovnim dječijim pravima i obavezama u školi.

Nakon ptt prezentacije vodili smo diskusiju: Koja prava su ti bila poznata/nepoznata? Postoje li neka prava koja se ne nalaze u ovoj Konvenciji, a vi smatrate da treba da budu uključana? Da li smatrate da djeca treba da imaju svoju Konvenciju? Zašto? Kome se možete obratiti ako smatrate da su vaša prava ili prava nekog drugog djeteta ozbiljno povrijeđena?

Nastavili smo rad u grupama, kao produkt grupnog rada dobili smo plakat sa pravima i obavezama učenika u školi.

U fazi refleksije kao produkt slobodnog pisanja dobili smo akrostihove na zadanu temu.

Učenici su uživali u svim aktivnostima i pokazali da znaju svoja prava ali i obaveze u školi.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”40” display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0” thumbnail_width=”240” thumbnail_height=”160” thumbnail_crop=”1” images_per_page=”30” number_of_columns=”0” ajax_pagination=”0” show_all_in_lightbox=”0” use_imagebrowser_effect=”0” show_slideshow_link=”1” slideshow_link_text=”[Pokaži Slajdshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500”]

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
1
+1
0