PONOVO POČEO CIKLUS OBRAZOVANJA UČENIKA PO SKRAĆENOM NPiP

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0

Školske 2016/17 godine je škola ,,Ivan Goran Kovačić“ Gradačac  nastavila raditi na projektu popularnog naziva ,,OPNO“, zasnovanom na EU Konvenciji o ljudskim pravima, tačnije o pravu svakog djeteta na osnovno obrazovanje.

mala2

Osnovno pravo djece na obrazovanje se u našoj državi, ali i u državama koje su razvijenije od naše, u velikom procentu krši, posebno u romskim porodicama koje ne misle da je obrazovanje djece bitno za njihovu budućnost pa ih uglavnom članovi porodice iskorištavaju za rad ili ih tjeraju da prose na ulici. Iz tih razloga je EU osmislila Strategiju radnog naziva Evropa 2020, koja ima za cilj omogućiti djeci da završe osnovnu školu pod povoljnijim uslovima, odnosno po skraćenom nastavnom planu i programu i to u ciklusima kako bi za vrijeme jedne školske godine mogli završiti dva razreda osnovne škole.

img_20161108_082017_hdr

Ovim projektom su obuhvaćena sva djeca koja su po godinama prerasla upisivanje redovnih razreda osnovne škole iz raznih razloga.

Finansiranje troškova ishrane, prevoza do škole, udžbenika i školskog pribora je na sebe preuzela nevladina organizacija Save the Children, MONSK je na sebe preuzeo troškove finansiranja rada nastavnika, a Pedagoški zavod posao oko edukacije nastavnog osoblja.

Ove godine ovim projektom je u našoj školi obuhvaćeno 19 učenika, 11 u razrednoj i 8 učenika u predmetnoj  nastavi.

uradili-smo

Svim učenicima želimo puno sreće u školskim klupama i nadamo se da će im se u narednom ciklusu koji počinje od 01.02.2017. pridružiti još više djece sa istom vrstom problema.

 

Koordinator Jasmina Ćatić – Mujkić

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0