OKRUGLI STO – 22.10. DAN OPĆINE GRADAČAC

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0

   Slavnu historiju Gradačca su i ne tako davno ispisivali heroji junačke odbrane grada. U mnogim bitkama borci za odbranu Bosne i Gradačca su iskazali veliku hrabrost. Upravo ovih dana obilježavaju se godišnjice velikih bitaka kao što je oslobodilačka akcija Istok ´94. U odbrambenom ratu u periodu 1992 -1995. godine jedan od najznačajnijih ratnih trofeja je oklopni voz, kojeg su borci Armije BiH zaustavili i zarobili , a time spriječili i osvajanje Gradačca. To se desilo na današnji dan 22. oktobra 1992. godine. U  znak sjećanja na taj događaj mi danas slavimo Dan općine Gradačac. Danas se sjetimo svih heroja koji su odbranili naš Gradačac i ponosimo se što ovdje živimo.

CILJ:

– Cilj Okruglog stola je bolje upoznati dalju prošlost općine Gradačac, značajne ličnosti koje su uticale na historiju nastanka naše općine, kulturno- historijsko naslijeđe, te noviju historiju koja je uticala da se 22.10. obilježava kao Dan općine Gradačac;

– Pokazati aktivnosti koje su se odvijale u našoj školi povodom obilježavanja Dana općine;

-Da učenici koji su prisutni na Okruglom stolu usvoje nova znanja od eminentnih stručnjaka koji su gosti Okruglog stola,  da ta saznanja prenesu u svojim odjeljenjima.

-Razvijati ljubav prema zavičaju, promovisati običaje, kulturu i kulturno – historijsko nasljeđe zavičaja.

AKTIVNOSTI:

-Pozdravni govor – Azima Biberkić

-Recital –  Mulić Suana i Barać Nora (Recitatorska sekcija, Alma Prnjat)

-Referat o Danu opštine Gradačac – Alen Mulić

-KWL tabela, -Akrosih i Činkvina GRADAČAC – Mehić Mirzeta, Azima Biberkić, Hanić Džemila  i Hazima Hećimović

-Prezentacija – ppt/ video prezentacija – Hasnija  i Nedžmudin Đulić

-Popunjavanje treće rubrike KWL tabele – Naučio/la sam o Gradačcu

Pozvani gosti: Glavni Imam Islamske zajednice Gradačac Nusret Kujraković, efendija Safet Brkić, predstavnik opštine Gradačac Nerma Hadžimuhamedović, predstavnik Boračke organizacije Rasim Omeragić, novinar Dževad Pašalić, direktor biblioteke Huso Kujraković, te naša uvažena Mirsa Šarić.

[ngg src=”galleries” ids=”114” display=”basic_thumbnail”]

 

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0