ODOBRENA ZNAČAJNA SREDSTVA I NAŠOJ ŠKOLI KROZ PROJEKAT “SMART SCHOOL”

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0

Tuzlanskom kantonu je prošle sedmice odobreno 1,6 miliona KM, polovina od 3,2 miliona maraka kolika je ukupna vrijednost projekta „Smart school“ kojim su aplicirali ovaj kanton i Brodsko-posavska županija u Hrvatskoj.

Novac će biti iskorišten za obnovu šest školskih objekata na području kantona, čime će biti poboljšana njihova energetska efikasnost, javlja Fena.
Za realizaciju projekta energetske obnove objekata, te toplifikaciju šest škola u Tuzlanskom kantonu, koji bi trebalo da se provede u narednih 27 mjeseci, Vlada kantona se obavezala tokom godine osigurati 234 hiljade maraka.
“Riječ je o jednom, zaista, finansijski izdašnom projektu od milion i po konvertibilnih maraka, kada govorimo samo o izvedbenim radovima.
Tu je naravno još i projekt edukacije koji se veže na samo ovo finansiranje”, kazao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan M.
Po njegovim riječima, Vlada Tuzlanskog kantona će potpisati protokol o finansiranju sa organizacijom CRP.
“Kada kažemo energetska obnova, mislimo na ugradnju toplotne izolacije, zamjenu stolarije, kotlovi na biomasu, solarni sistemi itd.”, kazao je program menadžer CRP-a Tuzla Edin Zahirović.
Ukupna vrijednost projekta „Smart school“ je 3,2 miliona KM, a njime su zajednički aplicirali Tuzlanski kanton i Brodsko-posavska županija u Hrvatskoj.
Riječ je o prekograničnoj saradnji Hrvatske, BiH i Crne Gore od 2014. do 2020. godine.
Ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić je kazao da kroz realizaciju ovog projekta očekuju i pripreme i realizacije drugih projekata slične prirode, s obzirom na to da je ovaj projekat u interekt programu ocijenjen kao najbolji.
“Sama činjenica da jedan prijekat sa područja Tuzlanskog kantona povlači ukupno osam posto sredstava govori o potencijalu koji na području Tuzlanskog kantona imamo”, naveo je on.
U Tuzlanskom kantonu projektom su obuhvaćene:
Mješovita srednja škola Kladanj,
OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac,
OŠ Grivice u Banovićima,
Škola u Omazićima
Općina Banovići,
Druga osnovna škola u Srebreniku,
Osnovna škola Gornja Tuzla i
Osnovna škola Sapna.
Osim investiranja u obnovu i rekonstrukciju školskih objekata, projekat podrazumijeva i edukaciju 40 energetskih menadžera, te takmičenje 45 škola koje će obuhvatiti oko pet hiljada učenika iz 30 bosanskohercegovačkih i 15 škola iz Hrvatske. Uz CRP, partner Tuzlanskom kantonu u realizaciji ovog projekta u Republici Hrvatskoj su Zelena akcija, Brodsko-posavska županija i Brodsko ekološko društvo.

 

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0