Obilježili smo Oktobar – Dan školskih biblioteka i mjesec knjige

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
6
+1
27
+1
0

Učenici naše škole su ovih dana obilježili Oktobar – mjesec knjige i Dan školskih biblioteka

Međunarodno udruženje školskih bibliotekara (International Association of School Librarianship – IASL) od oktobra 1999. godine obilježava  i Dan školskih biblioteka, posljednji ponedjeljak u mjesecu oktobru. Povodom “Dana školskih biblioteka” su učenici naše škole, uz pomoć mentorice – bibliotekarke Nataše Klopić, izradili prigodne zidne novine. Ovom prilikom vas pozivamo na učešće u akciji pod nazivom.

“Pokloni knjigu, obogati školsku biblioteku” 

Spoznaja pojedinca u ranom uzrastu da sam može dolaziti do informacija snažno djeluje na razvoj i  na ukupnu motivaciju za dalji rad  i učenje.

[ngg src=”galleries” ids=”176” display=”basic_imagebrowser”]

 

Čitanje je sredstvo i metoda učenja, djeluje na ukupno znanje, esteski senzibilitet, mogućnost adaptacije na različite situacije. 

U vremenu digitalnih tehnologija učenici sve ćešće čitaju on – line izdanja knjiga. Veoma često podliježu izazovima kao što su čitanje skraćenih izdanja knjiga,  kao i   preuzimanja već gotovih obrada lektira. Samim činom preuzimanja tuđih subjektivnih mišljenja, učenici gube priliku da izraze vlastita razmišljanja o datom književnom djelu.

VEZANI TEKST:

Zato je veoma važno da redovno čitamo lektire kao i drugu literaturu u digitalnim  ili papirnim izdanjima, da formiramo naša lična iskustva i zaključke. Knjige su čuvari kontinuiteta u saznanju. Imaju ulogu voditelja koji mudrošću i tišinom uvode u nova saznanja u obimu koji je dostupan svakom pojedinom čitatelju.

“NEMA UPITA, NITI PRIJEKORA… BESKRAJNA STAZA MAŠTE SE ŠIRI OKRETANJEM NOVOG LISTA.”

 

Prilog: Azur Č.

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
6
+1
27
+1
0