MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0

U petak, 16.11.2017. godine, učenici od I do IX razreda OŠ “Ivan Goran Kovačić” su realizovli radionicu povodom Međunarodnog dana tolerancije. Učenici su u toku 45 minuta razgovarali i odradili zadatke u grupama vezano za temu “Tolerancija”.

O DATUMU

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. novembra. To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Dan koji nas potiče na snošljivost prema drugima. Generalna Skupština Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od strane članica 16.11.1995. godine.

KLJUČNE RIJEČI

TOLERANCIJA je sredstvo u izgradnji nenasilnoga društva koje ne odobrava i ne dozvoljava nasilje i prisilu. Edukacija i tolerancija vodi životu u zajednici u kojoj se različitosti prožimaju na takav način da izgrađuju povjerenje i zajedništvo. Tolerancija prema drugim ljudima, vjerovanjima, idejama ili načinima života, uz uvjerenje da ono što mi mislimo, vjerujemo ili cijenimo nije nužno bolje od onoga što misle, vjeruju ili cijene drugi ljudi, temeljni je uvjet za razvoj društva čiji će članovi dijeliti odgovornost za uvažavanje različitosti drugih ljudi, pa se stoga i zalagati za snošljivost prema njima, a time i za bolju kvalitetu življenja svih na

STRAH rađa odbojnost, netrpeljivost, neprijateljstvo.

STEREOTIPI se odnose na rasprostranjena uvjerenja ili misli o određenoj ljudskoj zajednici; stereotip je karakterističan primjer kako nekog svrstati u određenu grupu prema njihovom ponašanju, navikama, itd.

Stereotipi se temelje na predodžbama usvojenim u školi, kroz masovne medije ili kod kuće, koje prelaze u generaliziranje svih onih koji bi mogli biti s time povezani.

PREDRASUDE mogu biti pozitivne ili negativne. Njima osuđujemo ljude bez prethodnog upoznavanja. Učimo ih kao dio naše socijalizacije, teško su promjenjive, gotovo da ih je nemoguće iskorijeniti. Zbog toga je važno biti svjestan da ih posjedujemo.

Predrasude i stereotipi su sheme pomoću kojih bolje razumijemo stvarnost; kada stvarnost ne odgovara predrasudi, našem umu je lakše izmijeniti pravo stanje stvari, nego predrasude.

DISKRIMINACIJA je predrasuda u djelovanju.

TOLERANTNOŠĆU postajemo svjesni da je raznolikost ljudsko bogatstvo. Učeći o drugima postajemo tolerantni prema onome što je različito.

NETOLERANCIJA je nedostatak poštovanja za tuđe navike i vjerovanja. Očituje se u tome što neko nije voljan dopustiti drugim ljudima djelovati na drugačiji način ili imati drugačija mišljenja.

ZAKLJUČAK

TOLERIRATI = UVAŽAVATI TUĐE MIŠLJENJE I UVJERENJE

Pripremile: Alma Prnjat, Stanislava Mujkić i Hazima Hećimović

 

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0