KAKO SAM NAUČILA NJEMAČKI JEZIK | Priča učenice Irme Mulić

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0

Moja priča počinje još u najranijem djetinjstvu, kada sam imala negdje oko tri godine. Roditelji su mi u to vrijeme često dozvoljavali da gledam crtane filmove, posebno one na njemačkom jeziku

Irma Mulić, arhiva Facebook

U početku je to bilo gledanje isključivo samo zbog zabave… Nisu imali na umu da ću danas, zahvaljujući tome, naučiti njemački jezik skoro kao maternji. Najviše sam voljela gledati bajke braće Grimm. Sve je bilo jako interesantno zbog šarenih likova koji su pričali na meni nepoznatom jeziku.

Kako sam bila mnogo radoznala, kao i sva djeca u tim godinama, često sam roditelje molila da mi prevode riječi malih patuljaka, prinčeva i princeza iz epizoda. Inače, moji roditelji vrlo dobro govore njemački jezik jer su vrijeme rata proveli u Njemačkoj. Izuzetnom brzinom sam počela i sama da pamtim riječi, svakim danom sam sve više mogla da razumijem šta pričaju „šareni“ likovi na ekranu.

Mama je bila mnogo ponosna, imala je običaj reći kako je dječiji mozak kao spužva- upija sve što čuje, ali je i dalje bila iznenađena kako sam lako i brzo pamtila. Jednog dana sam čekala mamu kod njene kolegice u butiku, ušla je neka gospođa te pitala za neke hlače, ali na njemačkom jeziku.

Mamina kolegica je ostala bez teksta

Iako sam bila stidna, prišla sam gospođi, odgovorila joj na pitanje i pokazala hlače koje je tražila. Gospođa se dugo čudila, nije mogla da vjeruje kako djevojčica koja nikada nije bila u Njemačkoj govori ovako tečno njihov jezik. Prvo je pomislila da sam turist kao i ona sama ili da sam ovdje došla nekome u posjetu.

Nakon razgovora dobila sam ogromnu pohvalu od nje. Bila sam presretna jer je to bio moj prvi susret sa pravom Njemicom.

Danas i u školi učimo njemački jezik. Kroz nastavu ću da dopunim znanje iz gramatike i njemačkog pravopisa. Oduševljenje moje nastavnice bilo je ogromno. Gotov cijeli čas smo provele u razgovoru i smijehu. Bio je to čas po mojoj želji

Rado pomažem drugovima i drugaricama

Kroz igru i bez puno muke naučila njemački. Iskreno, mislim da na ovaj način to može svako naučiti. Preporučujem da djeci od malih nogu uvode učenje stranih jezika, jer djeca nevjerovatno brzo i lako zapamte sve što čuju.

Nadam se da će znanje jezika pomoći u životu i daljem školovanju. Veliko je bogatstvo poznavati barem jedan strani jezik, ali ja sam prihvatila još jedan izazov, to jeste da naučim i engleski jezik ovako kao što znam njemački, i vjerujte, da mi i to super ide 😉

IRNA MULIĆ, učenica IXc razreda


PRILOG: Azur Č.

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0