INFORMACIJA ZA RODITELJE UČENIKA I I IV RAZREDA U VEZI SA ODLUKOM O IZMJENI PREDAVAČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0

Danas se u jutarnjim časovima, ispred JU OŠ “Ivan Goran Kovačić”, okupila se manja grupa roditelja, predstavnika učenika IV razreda, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo – kako kažu, “promjenom” učiteljice u odjeljenju koje pohađaju njihova djeca.

Povodom Odluke uprave škole o zamjeni predavača  detaljnije informacije dolaze od  managmenta koji  je u kraćim crtama objasnio sam tok događaja kao i bespotrebnog i bezrazložnog pritiska roditelja učenika na organizaciji i rad JU OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Gradačcu.

“Naime, već duži niz godina se “proteže” isti problem kada je u pitanju organizacija predavača – radnika na neodređeno vrijeme i promjenjivi broj odjeljenja nižih razreda u školi.

U ovoj, u najmanju ruku, nezahvalnoj poziciji, koja nas je zadesila na samom početku školske 2017/2018. godinu desilo se da smo tri prva razreda, zbog velikog broja učenika u prvom razredu, kao i zbog ispunjavanja uslova Pedagoških standarda, morali podjeliti i dodati još jedno odjeljenje prvačića. Moramo naglasiti i to da je u našu školu samo i proteklih par dana naknadno upisano još 13 novih učenika – prvačića, koje smo morali rasporediti u četvrto odjeljenje prvih razreda –  prema važećim standardima.

Formiranje novog odjeljenja je potreba i za novim radnikom, u ovom slučaju učiteljem-predavačem. Smatramo da je PRVA TRIJADA, tačnije da su učenici prvih razredi jako važni u samoj organizaciji nastave zbog same adaptacije učenika, jer je to period kada je dijete najosjetljivije u svom razvoju. Sagledavajući navedenu situaciju managment škole je odlučio da napravi tzv. “rokadu” (zamjenu pozicije) predavača i učitelja iz četvrtog prebacio u novo odjeljenje prvog razreda.

Obzirom da nismo imali odobrenje Ministarstva za primanje u radni odnos na neodređeno poziciju predavača-učitelja za navedeni IV razred, na to mjesto smo angažovali učiteljicu za višegodišnjim iskustvom, a sve u cilju bolje organizacije nastave”

Sastanku sa menagmentom škole, direktrom i pedagodom škole pristvovali su prrdstavnici učenika IV razreda kao i predsjednik Vijeća roditelja škole “Ivan Goran Kovačić”.

 

Izvor: Balkan XP

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0