FOTO | Prijedlog upisa učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2020/21. godinu

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0

Planovima upisa u srednje škole za školsku 2020/2021. godinu, koji su odobreni za JU MSŠ “Hasan Kikić” i JU Gimnazija “Mustafa Novalić” u Gradačcu, učenicima su na raspolaganju poznata zanimanja i smijerovi.

Ukoliko naši maturanti ne znaju koju srednju školu da upišu, postoji način da im se pomogne.

Najbolje bi bilo da se srednja škola odabare prema afinitetima, odnosno skolnostima i interesovanjima. Način da se dođe do najboljeg izbora škole jeste eliminacija.

U zavisnosti od toga koje srednje škole postoje i gdje bi maturant osnovne nastavio školovanje, najbolje bi bilo klasifikovati sve škole po tome kojoj vrsti pripadaju – gimnazije, stručne škole ili umjetničke.

Stručne srednje škole predstavljaju najaktuelniji izbor za one koji su se već odlučili za određenu profesiju kojom žele da se bave i za koju mogu dobiti dovoljno znanja u srednjoj školi.

Pored toga, znanje koje dobiju tokom srednje škole može im biti dobra osnova za dalje obrazovanje na fakultetima ili višim školama U BILO KOJOJ OBLASTI.

Važno je napomenuti i to da su se generacije učenika srednjih stručnih škola nakon okončanja svog školovanja odmah dobile poslove u Europskoj uniji u svojoj struci, a boljim učenicima je ponuđeno i doškolovavanje na višim i visokoškolskim ustanovama.

Gimnazija je srednja škola u kojoj se pruža opšte obrazovanje. Ona prije svega nudi obrazovanje koje može biti korisno za sve učenike koji namjeravaju svoje školovanje nastaviti na visokoškolskim ustanovama širom BiH.

Umjetničke srednje škole namjenjene su onima koji imaju posebne talente za neku vrstu umjetnosti.  Za upisivanje ovih srednjih škola postoje posebni uslovi, aobavezan je i prijemni ispit.

ŠTA NUDE SREDNJE ŠKOLE U NAŠEM GRADU 

JU MSŠ “Hasan Kikić” ove godine planira upisati 13 odjeljenja sa više od 300 učenika.  Ove školske godine prvacima će biti na raspolaganju sljedeći smijerovi:

TEHNIČKA ŠKOLA

 1.  Mašinski tehničar operator za CNC mašine – 25 učenika
 2.  Medicinski tehničar – opći smijer – 25 učenika
 3.  Tehničar računarstva – 25 učenika
 4.  Dizajner odjeće – tekstilni tehničar – 25 učenika
 5.  Poljoprivredni tehničar – 25 učenika
 6.  Arhitektonski tehničar – 25 učenika
 7.  Tehničar elektroenergetike – 25 učenika
 8.  Ekonomski tehničar – 25 učenika.

STRUČNA ŠKOLA

 1.  Metalostrugar – Bravar
 2.  Vozač motornih vozila – Automehaničar
 3.  Električar – Autoelektričar
 4. Voćar – Vinogradar
 5. Krojač.  

Javna ustanova Gimnazija “Mustafa Novalić” ove godine planira upisati 5 odjeljenja. 

Plan upisa u Gimnaziju je ostao isti kao i prošle godine.  Učenicima je tako i dalje na raspolaganju:

 1. Opći smijer,
 2. Zdravstveni smijer i
 3. Informacione tehnologije.
 

 

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0