Danas je 6. maj – Svjetski dan harmonike

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0

Odlukom UNESCO-a 6. svibnja 2009. godine proglašen je “Svjetskim danom harmonike – World accordion day”. Tada je obilježena i 180. godišnjica rođenja ovog instrumenta.

Svjetski dan harmonike se obilježava u mnogim zemljama širom svijeta i predstavlja jedinstvenu globalnu priliku za promociju javne svijesti o harmonici kao instrumentu bez granica, koji se proteže kroz sve kulture i sve muzičke žanrove.

Pravila svjetske organizacije dozvoljavaju da se koncert povodom Svjetskog dana harmonike može održati i prije i poslije 6. maja.

Harmonika je veoma široko rasprostranjen muzički instrument koje se upotrebljava u raznim tipovima glazbe. Harmonika je izumljena 1822. ili 1829., a izum se pripisuje Franzu Friedrichu Buschmannu.

Najmasovnije se upotrebljava u zabavnoj i narodnoj muzici, ali se u drugoj polovici 20. stoljeća počela pojavljivati i u klasičnoj glazbi kao instrument novih zvukovnih boja i mogućnosti.

Upravo zbog upotrebe harmonike u najrazličitijim glazbenim stilovima, postoji velik broj različitih tipova instrumenta.

Njezin ton nastaje upuhivanjem zraka iz mijeha u kućište (kabinu) s metalnim jezičcima. Sastoji se od dva dijela povezana mijehom.

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0