NASLOVNA SLIKA / BAJRAM, Azur Č.

Čestitka učenika povodom obilježavanja Ramazanskog bajrama (VIDEO)

Ramazanski bajram je jedan je od dva najvažnija praznika u islamskom kalendaru.

 

Praznik počinje posebnim bajram – namazom, kojeg obavlja cijela zajednica zajedno na vanjskom otvorenom prostoru koji se zove musalla. Na bajramsko jutro običaj je da svi članovi porodice rano ustanu i pripremaju se za odlazak u džamiju.

Zidne novine, FOTO

Poseban vjerski prilog koji se zove zekat al-fitr (vitre) daje se ovom prigodom. Zaekatul – fitr se sastoji od određene mjere žita za svakog člana domaćinstva (ili njegova ekvivalentna vrijednost).

 

Obilježavanje Ramazanskog bajrama uobičajeno traje tri dana. Važan element Bajrama je i njegova javna manifestacija – obavljanje namaza, lijepo oblačenje, posjeta rodbini i prijateljima, čestitanju usmeno ili pismeno.

Nekoliko dana pred Bajram muslimani temeljito čiste i uređuju svoje kuće, stanove, avlije i ulice, spemaju kolače. 

Zidne novine na temu Bajram, FOTO

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja (groblja), te se ujedno obeležava i kao Dan šehida (palih boraca). Treći dan predviđen je za druženje s prijateljima i poznanicima, a u tradiciji je ukorenjeno da se sklapaju prijateljstva.

Bajram namaz, FOTO

Tradicionalna rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik bajram, glasi:

 

“Bajram šerif mubarek olsun!”

 

Pogledajte šta su za vas pripremili učenici naše škole: Avdić Arnela, Zrnić Adna, Žigić Alejna, Duraković Amina i Mešanović Šefik, članovi sekcije ilahija i kasida.

Realizacija: Nedžmudin Đulić

 

Prilog: Azur Č.

NAŠA  PRIČA