22. septembar – Evropski dan bez automobila / “Misli o prirodi, misli o sebi”

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0

Problemi zbog korištenja velikog broja automobila u gradovima, kao što su zagađenje zraka, buka i gužve u prometu, potaknuli su pokretanje “Evropskog dana bez automobila”.

Mnoge evropske metropole ovaj dan obilježavaju na način da obezbijede prijevoz stanovnicima te ih pozivaju na nekorištenje automobila kao prijevoznih sredstava, kako bi pokazali da ne moramo živjeti u okruženju u kome dominira automobilska kultura.

Danas, s velikim brojem motornih vozila na cestama, čini se da ne možemo izbjeći negativne utjecaje koje oni prouzrokuju. Automobili znatno zagađuju našu okolinu, te doprinose narušavanju sredine u kojoj živimo. Istraživanja su pokazala da je pristup izgradnji saobraćajne mreže radi rješavanja problema sa prometom neodrživ, budući da je izgradnja dodatnih saobraćajnica i ostale infrastrukture, prilagođene motornim vozilima, rezultirala daljnjim povećanjem broja vozila u gradskim sredinama.

U posljednjih nekoliko godina aerozagađenje je postalo jedna od osnovnih briga za Evropljane, dok se motorni promet smatra poremećajem životnih uvjeta.

Problemi zbog korištenja velikog broja automobila u gradovima, kao što su zagađenje zraka, buka i gužve u prometu, potaknuli su pokretanje “Evropskog dana bez automobila”. Mnoge evropske metropole ovaj dan obilježavaju na način da obezbijede prijevoz stanovnicima te ih pozivaju na nekorištenje automobila kao prijevoznih sredstava, kako bi pokazali da ne moramo živjeti u okruženju u kome dominira automobilska kultura.

“Evropski dan bez automobila” tradicionalno se obilježava 22. septembra

Prvi put obilježen je 1998. u Francuskoj. Godine 1999. obilježavanju se priključuju italijanski gradovi, a svake naredne godine dodatno se priključuju brojni evropski gradovi, pa i zemlje koje nisu članice Evropske unije.

Cilj obilježavanja “Evropskog dana bez automobila” je ohrabriti stanovništvo kako bi se barem na jedan dan oslanjali na druge oblike prijevoza i smanjili zagađenje, buku i opasnosti koje donose promet i transport, te na taj način doprinijeli povećanju kvaliteta života u urbanim sredinama.

 

NAŠA  PRIČA

SVIĐA LI VAM SE ...
+1
0
+1
0
+1
0