Vrijeme je za digitalne ud┼żbenike

 

Digitalna online i offline platforma izdava─Źkih ku─ça Vrijeme iz Zenice i NAM iz Tuzle rezultat je saradnje s vode─çim evropskim izdava─Źima ud┼żbenika; planirano je da korisnicima bude dostupna po─Źetkom ┼íkolske 2020/21. godine


Izvorbhportal

Dvije vode─çe izdava─Źke ku─çe za ud┼żbenike na bosanskom jeziku, Vrijeme iz Zenice i NAM iz Tuzle, pokrenule su izradu digitalne platforme za osnovno┼íkolsko obrazovanje s ciljem sistemskog i redovitog kori┼ítenja modernih tehnologija u u─Źenju i pou─Źavanju.

Ova platforma rezultat je saradnje s vode─çim evropskim izdava─Źima ud┼żbenika i planirano je da bude spremna po─Źetkom nove ┼íkolske godine ÔÇô 2020/21.

Digitalna online i offline obrazovna platforma za u─Źenike osnovnih ┼íkola kreirana je kao koncept kombiniranog u─Źenja koji spaja najbolje od ┼ítampanog i digitalnog.

─îine ga klasi─Źni ┼ítampani obrazovni materijali, kakvi su ┼íkolski ud┼żbenici, radne sveske, didakti─Źko-metodi─Źki materijali, nastavne pripreme i planovi te brojni digitalni multimedijalni sadr┼żaji poput videopriloga, interaktivnih kvizova, mozgalica, 3D animacija, videopanorama i drugih virtuelnih sadr┼żaja osmi┼íljenih za novo doba obrazovanja. Ovako kombiniran model znatno oboga─çuje nastavne sadr┼żaje, a u─Źenicima uveliko olak┼íava kvalitetno u─Źenje.

U vrijeme, takozvane, korona-krize digitalna platforma izdava─Źkih ku─ça Vrijeme i NAM u─Źenicima, u─Źiteljima i roditeljima umnogome ─çe olak┼íati u─Źenje na daljinu.

Podr┼íka sistemskom kori┼ítenju tehnologije u procesu obrazovanja i opremanje ┼íkola odgovaraju─çom ra─Źunarskom opremom jedan je od va┼żnijih zadataka pred nama. Zbog toga apeliramo na sve nadle┼żne institucije ÔÇô vlade, ministarstva i agencije ÔÇô da se ─Źim prije zapo─Źne s procesom uspostave sistema razvoja digitalno zrelih ┼íkola u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Projekt e-┼íkola, koji u susjednoj Hrvatskoj provodi Hrvatska akademska i istra┼żiva─Źka mre┼ża (CARNET), ustanova u nadle┼żnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, dobar je primjer kako i u kojem pravcu ovaj proces treba da ide i kod nas.