ŠTETNOST NARGILE

U sklopu projekta kojeg provodi MIOS u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke TK koji nosi naziv ” Zloupotreba nargile me─Ĺu u─Źenicima” u─Źenici na┼íe ┼íkole dali su svoj doprinos u realizaciji aktivnosti koje su predvi─Ĺene ovim projektom. U─Źenici VIII a su bili uklju─Źeni u aktivnosti istra┼żivanja o ┼ítetnosti nargile na zdravlje ljudi, zastupljenosti konzumiranja medu u─Źenicima te u kojem obimu je nargila zastupljena u lokalnim uslu┼żnim objektima.
Anketu, koju su sproveli u─Źenice na┼íe ┼íkole o zastupljenosti konzumacije nargile me─Ĺu u─Źenicima jasno pokazuju da trebamo raditi na izgradnji svijesti me─Ĺu mladim ljudima o ┼ítetnosti ovog proizvoda po ljudsko zdravlje i posljedicama koje on ima.
Ministrica Nauke i obrazovanja TK Fahreta Bra┼ínji─ç je u nedavnoj izjavi za medije kazala kako je va┼żno da u─Źenici na radionicama kroz interakcijski pristup u─Źenju izgradnju svijest o njegovanju zdravih navika.

Rezultati ankete koju smo proveli u osmim razredima na┼íe ┼íkole su pokazali da je 20,2% u─Źenika osmih razreda nekada probalo ili konzumira nargilu. Nargila je zastupljena i me─Ĺu drugim razredima i u─Źenicima. Mnogi u─Źenici konzumiraju nargilu u slobodno vrijeme. Nargila u na┼íem gradu je lako dostupna maloljetnicima. U─Źenici su potvrdili da konzumiraju nargilu zbog trenda i zbog dru┼ítva. Previ┼íe je zastupljena me─Ĺu maloljetnicima i ne samo u─Źenicima na┼íe ┼íkole nego i ostalih ┼íkola u na┼íem gradu a i ┼íire.

 

Cilj ankete bio je da saznamo koliko u─Źenika zapravo konzumira nargilu te da bi na─Ĺemo rje┼íenje kako da im pomognemo i osvijestimo. Odlu─Źili smo napraviti radionice u razredima, prezentirati i objasniti koliko je nargila zapravo ┼ítetna i koliko uti─Źe na zdravlje. Uradili smo i afi┼íe koje ─çemo dijeliti u─Źenicima kako bi bili informirani o negativnim posljedicama konzumacije nargile. Napravili smo i videe u kojima oobja┼ínjavamo ┼íta je zapravo nargila i gdje smo pitali par na┼íih u─Źenika zbog ─Źega je konzumiraju.
Nadamo se da ćemo uspjeti u onome što smo zamislili !

U─Źenici nositelji aktivnosti su:
Jahi─ç Sumejja
Huseinbašić Iman
He─çimovi─ç Almasa
Smajlovi─ç Nejla
Halilovi─ç Ajla
Hajdari Mateo
Begovi─ç Albin
Sivi─ç Zenahid
Vidovi─ç Nina
Deli─ç Hajra i
Hasi─ç Nadin

Koordinator projekta: Jasmina Biberki─ç


 


VEZANI TEKST:  OGLAS ZA U─îENIKE | U toku je humanitarna akcija...