RADIONICA | 3. decembar – Me─Ĺunarodni dan osoba sa invaliditetom

Me─Ĺunarodni dan osoba sa invaliditetom, ┼íirom svijeta obilje┼żava se 3. decembra, a ovaj dan ima za cilj da promovi┼íe razumijevanje problema invaliditeta i mobili┼íe podr┼íku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. 

Povodom obilje┼żavanja Me─Ĺunarodnog dana osoba sa invaliditetom u na┼íoj ┼íkoli je odr┼żana radionica sa u─Źenicima. Cilj radionice je bio najmla─Ĺe u─Źenike      u─Źiti toleranciji, potaknuti ematiju, te ih nau─Źiti da po┼ítuju razli─Źitosti, njeguju prijateljstvo i me─Ĺusobno po┼ítovanje. 

Radionicu je realizovala logopedica na┼íe ┼íkole Selma Pekari─ç Kadi─ç u suradnji sa direktoricom ┼íkole D┼żemilom Hani─ç i u─Źiteljima prvih razreda (Selma Me┼íanovi─ç, Samira Hod┼żi─ç, Mirzeta Mehi─ç i Admir Kuni─ç).

Cilj je potpuno i jednako u┼żivanje ljudskih prava i u─Źe┼í─ça u dru┼ítvu osoba sa invaliditetom. Ovaj dan je povod da se skrene pa┼żnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suo─Źavaju, a to su prije svega siroma┼ítvo, visoka stopa nezaposlenosti i isklju─Źenost iz dru┼ítva.

┼Żelimo naglasiti zna─Źaj inkluzivnog obrazovanja za u─Źenike sa invaliditetom. Inkluzivno obrazovanje zahtijeva promjenu sredine, promjenu stava u─Źesnika u odgojnom, ali i obrazovnom procesu.

Inkluzija predstavlja proces u─Źenja i to na na─Źin da se djeca sa invaliditetom odgajaju zajedno sa djecom koja nemaju invaliditet.

Tada djeca imaju jednake mogućnosti u razvoju tjelesnih, emocionalnih, društvenih i drugih sposobnosti.

REALIZACIJA: Selma Pekari─ç Kadi─ç/ Azur ─î.