OKRUGLI STO – “PREKINUTA MLADOST”

Danas je odr┼żan okrugli sto i ─Źas sje─çanja povodom obilje┼żavanja Dana ubijene djece Grada─Źca.U sje─çanje na 23.decembar 1994. godine kada su se te┼íkoj artiljeriji na meti na┼íli ┼íkolski objekti i dvori┼íta u Grada─Źcu obilje┼żena je jo┼í jedna tu┼żna godi┼ínjica iz odbrambeno-oslobodila─Źkog rata.

Kako bi mla─Ĺe generacije podrobnije upoznali sa ovim doga─Ĺajem Savez bora─Źkih organizacija zajedno sa nastavnicima iz O┼á “Ivan Goran Kova─Źi─ç” po prvi put je organizovao Okrugli sto pod nazivom ÔÇ×Prekinuta mladostÔÇť.

U─Źenicima osnovnih i srednjih ┼íkola kroz kratki dokumentrani film i svjedo─Źenja pre┼żivjelih poku┼íala se do─Źarati te┼íka ratna svakodnevnica u kojoj se i pored velike opasnosti odvijala nastava. Moderator Okruglog stola bila je nastavnica bosanskog  jezika Mirsada Kari─ç.

Nastavnik tjelesnog odgoja u O┼á ÔÇ× Ivan Goran Kova─Źi─çÔÇť, Denis Begovi─ç, tog kobnog decembarskog dana bio je u─Źenik i svjedok prekinute mladosti njegovih ┼íkolskih drugova. Kako je rekao, ratni dani nikoga nisu ┼ítedjeli, pa ─Źak ni mlade ljude kojima je oduzeto djetinjstvo, a nekima i ┼żivot.

(Izvor: BalkanXP)


 


VEZANI TEKST:  Na┼ía ┼íkola od danas bogatija za 3 beskontaktna toplomjera, poklon Gradske uprave