NAŠA NASTAVNICA PREZENTOVALA NAŠ PROJEKAT U BUENOS AIRESU

U organizaciji Mreže interaktivnih otvorenih škola MIOS Tuzla, zahvaljujući činjenici što uspješno sprovodimo servisno učenje, pozvani smo na Konferenciju servisnog učenja u Buenos Aires. Konferenciji je prisustvovalo oko 800 učesnika iz cijelog svijeta, a najviše iz Mreže škola Latinske Amerike i Mreže škola Sjeverne Amerike.

Sedmodnevni boravak je bio veoma koristan za naše buduće projekte servisnog učenja, ali i zbog dogovorene saradnje sa drugim školama koje svoje projekte sprovode na isti način, ali u drugim okolnostima. Posjetili smo tako Srednju muzičku školu,, Maria Lusia Anido” čiji učenici su nam predstavili svoj projekat servisnog učenja i izrazili želju da posjete našu školu i kod nas upriliče jedan koncert latinoameričke muzike. Naravno, pridružili bi im se u tome i naši učenici, članovi muzičkih sekcija koji bi odabrali repertoar karakterističan za naše podneblje.

Pored te škole posjetili smo i Medicinski fakultet u Buenos Airesu i poslušali njihov projekat, bili smo na završnoj konferenciji gdje smo stekli još mnoga druga iskustva i zanimljive ideje kako učenici mogu učiti kroz angažman i uz to ponavljati školsko gradivo, ali i bili dio radnog tima koji je sastavljao u Buenos Airesu kriterije za Regionalnu nagradu za servisno učenje.
Podsjećamo vas da smo mi prošle godine kroz servisno učenje odradili projekat informatičkog obučavanja članica Centra za aktivno starenje Gradačac, što je u MIOS u bio izuzetno dobro ocijenjen projekat. Novitet je da će svi projekti servisnog učenja koji se budu radili u ovoj školskoj godini moći nominovati za Regionalnu nagradu servisnog učenja koja će biti novčana, ali uz uslov da se novac utroši u školu i unaprjeđenje nastavnog procesa.

U Sjevernoj i Južnoj Americi je servisno učenje već dugo ugrađeno u nastavne planove i programe jer uči djecu da budu aktivni i angažovani u svojoj lokalnoj zajednici čime se jača i osjećaj pripadnosti i svrhe u svome okruženju.
Lijepo je u svakom slučaju razmjenjivati iskustva, povezivati se sa drugim školama i učiti zanimljive stvari iz drugih kultura, slušati primjere njihove dobre prakse, vježbati strane jezike i sklapati nova prijateljstva jer tako najbolje učimo.
Naš uspješan prošlogodišnji projekat servisnog učenja su odradile nastavnice Senada Džekić i Hazima Hećimović.