ME─ÉUNARODNI DAN TOLERANCIJE

U petak, 16.11.2017. godine, u─Źenici od I do IX razreda O┼á “Ivan Goran Kova─Źi─ç” su realizovli radionicu povodom Me─Ĺunarodnog dana tolerancije. U─Źenici su u toku 45 minuta razgovarali i odradili zadatke u grupama vezano za temu “Tolerancija”.

O DATUMU

Me─Ĺunarodni dan tolerancije obilje┼żava se 16. novembra. To je dan koji nas podsje─ça na po┼ítovanje i uva┼żavanje druga─Źijih od nas. Dan koji nas poti─Źe na sno┼íljivost prema drugima. Generalna Skup┼ítina Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje ─Źlanice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od strane ─Źlanica 16.11.1995. godine.

KLJU─îNE RIJE─îI

TOLERANCIJA je sredstvo u izgradnji nenasilnoga dru┼ítva koje ne odobrava i ne dozvoljava nasilje i prisilu. Edukacija i tolerancija vodi ┼żivotu u zajednici u kojoj se razli─Źitosti pro┼żimaju na takav na─Źin da izgra─Ĺuju povjerenje i zajedni┼ítvo. Tolerancija prema drugim ljudima, vjerovanjima, idejama ili na─Źinima ┼żivota, uz uvjerenje da ono ┼íto mi mislimo, vjerujemo ili cijenimo nije nu┼żno bolje od onoga ┼íto misle, vjeruju ili cijene drugi ljudi, temeljni je uvjet za razvoj dru┼ítva ─Źiji ─çe ─Źlanovi dijeliti odgovornost za uva┼żavanje razli─Źitosti drugih ljudi, pa se stoga i zalagati za sno┼íljivost prema njima, a time i za bolju kvalitetu ┼żivljenja svih na

STRAH ra─Ĺa odbojnost, netrpeljivost, neprijateljstvo.

STEREOTIPI se odnose na rasprostranjena uvjerenja ili misli o odre─Ĺenoj ljudskoj zajednici; stereotip je karakteristi─Źan primjer kako nekog svrstati u odre─Ĺenu grupu prema njihovom pona┼íanju, navikama, itd.

Stereotipi se temelje na predod┼żbama usvojenim u ┼íkoli, kroz masovne medije ili kod ku─çe, koje prelaze u generaliziranje svih onih koji bi mogli biti s time povezani.

PREDRASUDE mogu biti pozitivne ili negativne. Njima osu─Ĺujemo ljude bez prethodnog upoznavanja. U─Źimo ih kao dio na┼íe socijalizacije, te┼íko su promjenjive, gotovo da ih je nemogu─çe iskorijeniti. Zbog toga je va┼żno biti svjestan da ih posjedujemo.

Predrasude i stereotipi su sheme pomoću kojih bolje razumijemo stvarnost; kada stvarnost ne odgovara predrasudi, našem umu je lakše izmijeniti pravo stanje stvari, nego predrasude.

DISKRIMINACIJA je predrasuda u djelovanju.

TOLERANTNO┼á─ćU postajemo svjesni da je raznolikost ljudsko bogatstvo. U─Źe─çi o drugima postajemo tolerantni prema onome ┼íto je razli─Źito.

NETOLERANCIJA je nedostatak po┼ítovanja za tu─Ĺe navike i vjerovanja. O─Źituje se u tome ┼íto neko nije voljan dopustiti drugim ljudima djelovati na druga─Źiji na─Źin ili imati druga─Źija mi┼íljenja.

ZAKLJU─îAK

TOLERIRATI = UVA┼ŻAVATI TU─ÉE MI┼áLJENJE I UVJERENJE

Pripremile: Alma Prnjat, Stanislava Mujki─ç i Hazima He─çimovi─ç

 

VEZANI TEKST:  ─îestitka u─Źenika IIIb povodom 5. oktobra Dana prosvjetnih radnika (FOTO)