Osnovana je 23. 2. 1962. godine Odlukom Skup┼ítine op┼ítine Grada─Źac, a smje┼ítena je u samom centru Grada─Źca, neposredno ispod kule nadaleko poznatog Huseina kapetana Grada┼í─Źevi─ça ÔÇô Zmaja od Bosne. To je tip jedne savremene ┼íkole koja je opremljena svim potrebnim nastavnim sredstvima neophodnima za nov i modrean na─Źin obrazovanja. U ┼íkoli je zastupljena kabinetska nastava.

U sastavu na┼íe ┼íkole djeluju i dvije podru─Źne ─Źetverorazredne ┼íkole koje se nalaze u Ledenicama Donjim i Ledenicama Gornjim.

 

Detaljnu rekonstrukciju do┼żivjela je tokom 1996. godine donatorskim sredstvima ┼ávicarske vlade, jer je u prethodnom ratu te┼íko o┼íte─çena. Kao Javna ustanova radi od 09.06.1995. godine upisom u Registar o osnivanju Javne ustanove broj U/3-460/95., a po Rje┼íenju o ispunjavanju zakonskih uvjeta za vr┼íenje osnovnog obrazovanja i odgoja Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TPK-a broj UP-1-03-610-1562/94. od 15.06.1994. godine i Rje┼íenja Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK o upisu ┼íkole u Registar osnovnih ┼íkola br. 10/1-38-4212/01. od 14. 06. 2001. godine

grb

Op─çi podaci

Sjedi┼íte ┼íkole je u Grada─Źcu u Ulici Husein kapetana Grada┼í─Źevi─ça br. 53, telefon 035/821-240 i tel/fax. 035/821-241. ┼ákolsko podru─Źje obuhvata Mjesne zajednice: Centar, MZ Varo┼í , MZ Svirac, MZ Po┼żarike, MZ Vida II i MZ Ledenice Donje. Javna ustanova Osnovna ┼íkola ÔÇťIvan Goran Kova─Źi─çÔÇŁ Grada─Źac (u daljem tekstu ┼ákola), ima u svom sastavu Podru─Źne ┼íkole u Ledenicama Donjim koja je udaljena 6 km i Ledenicama Gornjim udaljenim 7 km.

┼ákolski objekti su obnovljeni od posljedica ratnih dejstava, sagra─Ĺeni su od ─Źvrstog materijala, odgovaraju svojoj svrsi i u potpunosti zadovoljavaju potrebe nastavnog rada. ┼ákola obrazuje i odgaja psihi─Źki i fizi─Źki normalno razvijenu djecu devetogodi┼ínjeg obrazovanja (od I do IX razreda), kao i djecu sa posebnim potrebama koja su integrisana u redovna odjeljenja, a za ove u─Źenike nastavnici pripremaju prilago─Ĺene programe rada. Vrste i oblici nastave koji se izvode su: redovna, izborna, dopunska i dodatna nastava. Ove ┼íkolske godine ┼íkolu poha─Ĺa 827 u─Źenika, raspore─Ĺenih u 35 odjeljenja. U ┼ákoli je zaposleno 63 radnika, od toga 53 u odgojno-obrazovnom radu, 2 administrativnih i 8 pomo─çno tehni─Źkih radnika. Nastava u Centralnoj ┼íkoli u Grada─Źcu je organizovana u 15 odjeljenja razredne nastave i 18 odjeljenja predmetne nastave.

U Podru─Źnoj ┼íkoli u Ledenicama Donjim nastava se izvodu u jednom kombinovanom odjeljenju od tri razreda, a isto tako i u Ledenicama Gornjim.