OBRAZOVANJE U─îENIKA PO PILOT PROJEKTU “OPNO”

I ove ┼íkolske godine na┼ía ┼íkola nastavlja raditi kao pilot ┼íkola u kojoj obrazujemo odre─Ĺenu grupu u─Źenika po skra─çenom planu i programu. Projekat nosi popularan naziv “OPNO” i zasnovan je na dijelu EU konvencije o ljudskim pravima koja daje svakom djetetu i pravo na obrazovanje.

Polaznici ovog projekta su u─Źenici koji se nisu na vrijeme upisali u redovan nastavni proces iz raznih razloga, zbog lije─Źenja od te┼íke bolesti, lo┼íih socijalnih prilika ili sli─Źno. Ovaj projekat podr┼żava Ministarstvo obrazovanja, Pedago┼íki Zavod TK a finansijski ga poma┼że NVO “Save the children”. Na┼ía ┼íkola je ove godine uspjela formirati 2 odjeljenja ovakvih u─Źenika, jedno odjeljenje u razrednoj, a jedno u predmetnoj nastavi.

20161031_083007

Ovi u─Źenici nastavu poha─Ĺaju po skra─çenom NPP (40 %) ali i skra─çenoj satnici (1 ─Źas traje pola sata). Va┼żno je napomenuti da je za u─Źenike iz socijalno ugro┼żenih kategorija, koji nastavu poha─Ĺaju po ovom NPP, obezbije─Ĺen prevoz, ali i solidan obrok u ┼íkoli, a te tro┼íkove snosi NVO “Save the children”. Koordinator projekta je do ove godine bila Hasnija ─Éuli─ç – pedagog ┼íkole, a od ove ┼íkolske godine koordinator je Jasmina Mujki─ç-─ćati─ç – pomo─çnik direktora ┼íkole.

Pedagoški zavod Tuzla je pripremio redukovane NPP i obezbijedio edukaciju nastavnog osoblja. Ispred PZ TK program koordinator je savjetnik za nastavu, Izet Numanović.

Na samom kraju je bitno napomenuti da ─çe ovi u─Źenici za vrijeme ┼íkolske godine zavr┼íiti dva razreda i da ─çe naredne tri ┼íkolske godine mo─çi ovim projektom dovr┼íiti obrazovanje u osnovnoj ┼íkoli, odnosno da ─çe se kod nas obrazovati do zavr┼íetka IX razreda.

U─Źenicima ┼żelimo puno sre─çe u radu i nadamo se da ─çe ovaj projekat mnogima od njih promijeniti ┼żivot nabolje i omogu─çiti im da po zavr┼íetku osnovne ┼íkole upi┼íu i ┼żeljenu srednju ┼íkolu i tako steknu neko zanimanje koje ─çe ih u─Źiniti konkurentnim i potrebnim na tr┼żi┼ítu rada.

Jasmina Mujki─ç-─ćati─ç


 


VEZANI TEKST:  5. oktobar | Svjetski dan u─Źitelja